Mountains, Men, and the Making of Leaders – Healthy Leaders

3
Mountains, Men, and the Making of Leaders – Healthy Leaders

Οι επτά άντρες που με περίμεναν ήταν ενθουσιασμένοι και προετοιμασμένοι για μια πρόκληση που θα τους έφερνε πιο κοντά στον Κύριο, θα βοηθούσε τον καθένα να αντιμετωπίσει τον εαυτό του και θα τους έδενε μαζί με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και διαφάνεια.

Εκείνη την πρώτη μάλλον δροσερή νύχτα, μαζευτήκαμε στο σπίτι του οδηγού μας στους πρόποδες της οροσειράς, σε υψόμετρο περίπου 9.000 ποδιών. Γνωρίζαμε ότι τις επόμενες δύο ημέρες θα πεζοπορούσαμε σε υψόμετρο 14.000 ποδιών. Κάθε άνθρωπος έπρεπε να μαζέψει από την κοίτη του ποταμού μια πέτρα που κατά κάποιο τρόπο έμοιαζε με τον δικό του χαρακτήρα. Ένας ένας, ο καθένας μοιράστηκε πώς ήταν σαν αυτή την πέτρα. Μαζί τα βάλαμε στο τραπέζι. Έπειτα έκανα μια ερώτηση, “Τι θα χρειαστεί για να αλλάξει αυτή η πέτρα σου;”

Ήθελα να σκεφτούν βαθιά τη φύση τους, την περηφάνια τους, τις αδυναμίες τους και τη διαδικασία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Θεός για να τους αναδιαμορφώσει – και το πιο σημαντικό, τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Τους περίμεναν οι προκλήσεις να απομνημονεύσουν ένα κομμάτι του Λόγου του Θεού, ώρες μοναξιάς για να ακούσουν τον Θεό και να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες ζωής – όλα στο πλαίσιο της σωματικής και ομαδικής πρόκλησης της εξοχής, των βαριών σακιδίων και της ασθένειας στο υψόμετρο. Τους είπα ότι οι πέτρες θα ήταν διαφορετικές σε μια εβδομάδα.

Και έτσι είναι το δικό μας LeaderTrek ξεκίνησε…

Κατά τη διάρκεια των ετών που δούλεψα με ηγέτες των αστικών εκκλησιών στην Ασία, έχω δει πώς οι ακραίες συνθήκες της ζωής στην πόλη και η βοσκή μιας εκκλησίας που μεγαλώνει μπορεί να επηρεάσουν τον ηγέτη – τη βόλτα του με τον Θεό, τις σχέσεις του και την οικογενειακή του ζωή. Για να το αντιμετωπίσω αυτό, συνήθιζα να διδάσκω σε νεαρούς πάστορες τις βιβλικές αρχές των υγιών ηγετών, αλλά δεν ήταν αρκετό. Και ούτε ήταν αρκετό για τον Ιησού καθώς έχτισε τους πιο κοντινούς Του μαθητές.

Η αληθινή μαθητεία περιλαμβάνει το να δίνεις στους ακολούθους ευκαιρίες πραγματικής ζωής να ανέβουν ή να πέφτουν ενώ τους φέρνει όλο και πιο κοντά στον δάσκαλό τους που τους αγαπά, τους καθοδηγεί, τους προτρέπει και τους μεταδίδει τη σοφία του.

Έτσι, σταδιακά, έμαθα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους αστικούς λειτουργούς στην Ασία να γίνουν πιο υγιείς μαθητές. Αρχικά, ανακαλύπτουμε τους κύριους τομείς ανάγκης τους. Μετά από πολλά χρόνια που γνωρίζω και μοιράζομαι τη ζωή μαζί τους, ανακάλυψα ότι οι αληθινές ανάγκες της καρδιάς τους είναι: οικειότητα με τον Θεό, υγιής συζυγική σχέση, στενή, διαφανής φιλία με τουλάχιστον έναν άλλον άνδρα στη διακονία. και προσωπικός εξοπλισμός για την οικοδόμηση πιο υγιών ηγετών.

Δεύτερον, δημιουργούμε ένα σχεσιακό, βιωματικό και πνευματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζωντανεύουν οι διδασκαλίες του Ιησού Χριστού. Παίρνοντας τους άντρες σε μια ερημιά LeaderTrek παρέχει το περιβάλλον στο οποίο μπορώ πραγματικά να τους γνωρίσω, να τους προκαλέσω και να τους εμπνεύσω να πάνε βαθύτερα με τον Θεό και τους άλλους ανθρώπους.

Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουν ή ελπίζουν, μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό πράγμα – να βοηθήσουμε να θέσουμε τα θεμέλια μιας υγιούς ηγεσίας στις καρδιές τους που θα διαρκέσουν μια ζωή. Αυτό σημαίνει χρόνο. Αυτό σημαίνει να ιδρώνουμε μαζί σε καταστάσεις διακονίας. Σημαίνει ένας προς έναν εγκάρδια κοινή χρήση, αμφισβήτηση και αγωνία σε διάφορα σενάρια ζωής.

Αντί να βιάζομαι να τους βοηθήσω να καταλάβουν πώς να χτίσουν περισσότερους ηγέτες (όπως έκανα στα προηγούμενα χρόνια της διακονίας μου), τώρα σπεύδω στην ιδιωτική τους πλευρά. Θέλω μόνο ένα πράγμα – θέλω την καρδιά τους.

Κάνοντας ένα LeaderTrek με βοηθά να πάρω την καρδιά τους καθώς κάνουμε περιπέτεια μαζί σε μια ορεινή έρημο – χωρίς σήματα κινητού τηλεφώνου, χωρίς αρμοδιότητες υπουργείου, χωρίς ενασχόληση. Αλλά είναι επίσης ένα βήμα σε ένα άλλο είδος ερημιάς – μια ερημιά ψυχής. Τους στέλνω στη μοναξιά, με γκρεμούς από γρανίτη να τους νανίζουν και τίποτα άλλο από έναν καταγάλανο ουρανό και τον ήχο του ανέμου. Και τους ζητώ να σκεφτούν βαθιά τρία βασικά ερωτήματα: Θεέ μου, ποιος είσαι; Πατέρα, ποιος είμαι; και, Κύριε, τι θέλεις να κάνω;

Θεωρώ ότι συχνά βιαζόμαστε σε αυτήν την τρίτη ερώτηση χωρίς να απαντάμε πραγματικά στις δύο πρώτες. Αλλά η μαθητεία λειτουργεί μόνο όταν απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις με τη σειρά. Μόλις καταλάβουμε ποιος είναι πραγματικά ο Θεός, τότε μπορούμε να απαντήσουμε ποιοι ή ποιοι είμαστε πραγματικά. Μόλις διευθετηθούν αυτές οι δύο ερωτήσεις, η τρίτη ερώτηση της κλήσης έρχεται πιο εύκολα στο επίκεντρο.

Αυτά είναι τα «5C» των υγιών ηγετών ξανά: ο Χριστός (Ποιος είσαι, Θεέ μου;)Κοινότητα και χαρακτήρας (Του οποίου είμαι εγώ; Τι είδους άνθρωπος είμαι;)Calling and Competencies (Κύριε, τι θέλεις να κάνω;).

Έτσι μας δίδαξε ο Ιησούς να κάνουμε μαθητές: Άρπαξε τις καρδιές των ανθρώπων από τη δική Του βαθιά, οικεία σχέση Πατέρα-Γιού με τον Θεό και την απερίσκεπτη εγκατάλειψή Του στο κάλεσμα του Πατέρα. Έπειτα έδωσε την πρόκληση να έρθει και να Τον ακολουθήσει – όχι απλώς για να ακολουθήσει αυτό που έκανε, αλλά για να ακολουθήσει τον Ιησού στη σχέση Του με τον Πατέρα.

Στη συνέχεια, σε μια στοργική σχέση Δασκάλου και ακολούθων τους προκάλεσε πάρα πολύ σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα την πίστη τους στον Θεό, την αγάπη για τον Θεό και τους άλλους, τον χαρακτήρα και την κλήση τους. Και μέσω της προσεκτικής διδασκαλίας Του και της εκπαίδευσης στη ζωή, έχτισε μέσα τους τις ικανότητες να ηγούνται της εκκλησίας και να επηρεάζουν τον κόσμο.

Σε ό,τι κάνουμε με ιθαγενείς ηγέτες στην αστική εκκλησία στην Ασία, επιδιώκουμε να ενσταλάξουμε αυτές τις αλήθειες και εμπειρίες, στρέφοντάς τις στον Ιησού, ο οποίος θα τους οδηγήσει ως συν-ποιμένες της εκκλησίας Του.

Δύο φορές το χρόνο προσκαλώ άντρες στα βουνά – σε μια βαθύτερη σχέση με τον Ιησού, με άλλους ανθρώπους και με τον Λόγο του Θεού. Δεν το έχω μετανιώσει ποτέ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν ζωντανοί λίθοι, πολύτιμοι και χρήσιμοι στον Θεό για την οικοδόμηση της βασιλείας Του. Αλλά μέχρι να γίνουν μαθητευόμενοι σε ένα βαθύτερο επίπεδο, δεν το γνωρίζουν πάντα ούτε το πιστεύουν. Τείνουν να αμφιβάλλουν για τη βόλτα τους με τον Ιησού και αγωνίζονται να είναι σύζυγος και πατέρας, για να μην αναφέρουμε έναν ηγέτη της εκκλησίας.

Για άλλους, είναι ένας αγώνας με υπερηφάνεια ή φόβος να γίνουν γνωστοί. Αλλά όποιο είδος πέτρινου χαρακτήρα κι αν ήρθαν, πιστεύω ότι αυτές οι επτά ημέρες άφησαν μια βαθιά ανάμνηση στην ψυχή τους – μια ανάμνηση που θα ξεπεράσει κάθε ανάμνηση αυτού που είπα.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Ενδιαφέρεστε να γράψετε για το HealthyLeaders.com; Μεταβείτε στη σελίδα Γράψτε για εμάς για να υποβάλετε ένα άρθρο!

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply