5 τρόποι για να αποφύγετε να γίνετε αμυντικός ηγέτης – Υγιείς ηγέτες

8
5 τρόποι για να αποφύγετε να γίνετε αμυντικός ηγέτης – Υγιείς ηγέτες

Αμυντικότητα: ανησυχεί υπερβολικά για την προστασία από την πραγματική ή φανταστική απειλή της κριτικής, του τραυματισμού του εγώ ή της έκθεσης των ελλείψεων κάποιου. (Dictionary.com)

Κάθε ηγέτης κατά καιρούς έχει πιθανώς αντιδράσει αμυντικά σε έναν άλλον. Έχω και μετανιώνω κάθε φορά που το έκανα. Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν φυσικά καταστάσεις που μπορούν εύκολα να προκαλέσουν αμυντική αντίδραση. Αλλά σπάνια η αμυντικότητα προωθεί τις εκκλησίες και τις οργανώσεις μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε την άμυνα; Προτείνω πέντε προληπτικούς τρόπους.

1. Συνειδητοποιήστε τις αρνητικές επιπτώσεις που γεννά η αμυντικότητα.

Όταν αντιδρούμε αμυντικά σε έναν συνάδελφο, έναν υπάλληλο, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ένα μέλος της εκκλησίας, σπάνια προέρχεται καλό από αυτό. Μπορούμε να κλείσουμε το άλλο άτομο ή μπορεί να υποκινήσουμε την άμυνα σε αυτό που μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω μια σύγκρουση. Μπορούμε να χάσουμε το όφελος της διορατικότητας του άλλου. Μπορούμε να βλάψουμε μια σχέση. Εάν ενεργούμε συχνά αμυντικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια φήμη που μπορεί να απομακρύνει τους άλλους από εμάς και από σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να ακούσουμε. Μπορεί ακόμη και να χάσουμε τις δουλειές μας.

2. Κρατήστε το επίπεδο άγχους σας σε χαμηλά επίπεδα.

Εάν το άγχος παραμένει σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο μηχανισμός μάχης-φυγής του εγκεφάλου μας κολλάει στην υπερευαισθησία και μας κάνει πιο επιρρεπείς στην άμυνα. Το παρατεταμένο στρες ατροφεί ακόμη και ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας, ειδικά την περιοχή που εμπλέκεται στη μνήμη. Αλλά αν διαχειριστούμε το άγχος μας, το σκεπτικό μέρος του εγκεφάλου μας παραμένει πιο ενεργό και το συναισθηματικό μας μέρος λιγότερο ευαίσθητο. Ο επαρκής ύπνος, το ρεπό, οι καλοί φίλοι, η άσκηση και τα διασκεδαστικά χόμπι μπορούν να κρατήσουν το άγχος μας σε χαμηλά επίπεδα.

3. Κατανοήστε από πού προέρχονται τα συναισθήματα στο σώμα και τον εγκέφαλό σας.

Παίρνουμε άμυνα όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε από κάποιον και ένα φαινόμενο ντόμινο αρχίζει στο σώμα και τον εγκέφαλό μας. Το να γνωρίζουμε απλώς πώς συμβαίνει αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε πριν αντιδράσουμε. Δείτε πώς λειτουργεί η διαδικασία.

 • Η άμυνα ξεκινά με ένα ερέθισμα: κάποιος λέει κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ότι απειλούμαστε.
 • Στη συνέχεια, ένα συναίσθημα ξεκινά σε ασυνείδητο επίπεδο. Οι χημικές ουσίες περνούν μέσω του νευρικού μας συστήματος και οι ορμόνες ρέουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, παρακινούμενες από μια δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή. Αυτό συμβαίνει μέσα σε 1/5 του δευτερολέπτου, χωρίς τη συνειδητή μας επίγνωση.
 • Τότε συνειδητοποιούμε μια δυσάρεστη αίσθηση (το συναίσθημα) μέσα σε ½ του δευτερολέπτου. Νιώθουμε θυμό, άγχος ή φόβο χωρίς καν να επιλέξουμε το συναίσθημα.
 • Στη συνέχεια, το σκεπτικό μέρος του εγκεφάλου μας έρχεται στο διαδίκτυο: δίνουμε προσοχή, αξιολογούμε την κατάσταση, την ερμηνεύουμε και αποφασίζουμε τι να κάνουμε.
 • ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (δείτε #4 παρακάτω)
 • Τέλος, ανταποκρινόμαστε με κάποια ενέργεια ως απάντηση στο συναίσθημα και την εκτίμησή μας για την κατάσταση. Στην περίπτωσή μας, γινόμαστε αμυντικοί.

4. Αναγνωρίζω ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ μεταξύ ερεθίσματος και απόκρισης.

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ είναι η χρονική στιγμή μεταξύ ενός ερεθίσματος (αυτό που είπε κάποιος που είχε ως αποτέλεσμα ένα δυσάρεστο συναίσθημα… θυμό, φόβο, κ.λπ.) και την απόκρισή μας (άμυνα). Αυτό το σύντομο κομμάτι του χρόνου προηγείται ΚΑΘΕ επιλογής που κάνουμε. ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ πάντα μας δίνει χρόνο να επιλέξουμε πώς θα ανταποκριθούμε. Δεν είμαστε δέσμιοι των συναισθημάτων μας. Πάντα επιλέγουμε τι κάνουμε ανάλογα με τις περιστάσεις και τα συναισθήματά μας.

  • Έτσι, όταν είμαι αμυντικός, δεν μπορώ να κατηγορήσω τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, την έλλειψη ύπνου, τη σανίδα ή τον Ομπάμα. Είναι επιλογή μου. Ωστόσο, μπορούμε να επιμηκύνουμε αυτό το διάστημα με την πρότασή μου στο #5.

  5. Δημιουργήστε περισσότερο χώρο μεταξύ του ερεθίσματος και της ανταπόκρισης, κλίνοντας στους πόρους που παρέχει ο Κύριος.

  Ο αριθμός 2 παραπάνω, μειώνει το επίπεδο άγχους σας, είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο μεταξύ ερεθίσματος και ανταπόκρισης. Ωστόσο, η απόλυτη πηγή δύναμής μας βρίσκεται στην αυξανόμενη και διαρκή πίστη στον Χριστό. Όταν οι Αιγύπτιοι ήταν ζεστοί στα ίχνη του Μωυσή και των Ισραηλιτών, ο κόσμος άρχισε να φρικάρει. Αλλά ο Μωυσής είπε σοφά στην Έξοδο 14:14, Ο Κύριος θα πολεμήσει για σένα. το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ακίνητος. Οι υπερφυσικοί πόροι του Θεού, όταν αντλούμε από αυτούς, μας δίνουν τη δυνατότητα να αρνηθούμε να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε στην άμυνα.

  Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώσετε στον πειρασμό να αμυνθείτε, σκεφτείτε αυτές τις σκέψεις και κοιτάξτε το παράδειγμα του Ιησού όταν κρεμάστηκε στον σταυρό.

  Όταν εκτόξευσαν τις προσβολές τους σε Αυτόν, δεν ανταπέδωσε. όταν υπέφερε, δεν έκανε απειλές. Αντίθετα, εμπιστεύτηκε τον εαυτό Του σε Αυτόν που κρίνει δίκαια. (1 Pet. 2.23, NIV)

  Τι σε βοήθησε να αποφύγεις την άμυνα;

  Ενδιαφέρεστε να γράψετε για το HealthyLeaders.com; Μεταβείτε στη σελίδα Γράψτε για εμάς για να υποβάλετε ένα άρθρο!

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply