3 τρόποι απάντησης στην κριτική – Υγιείς ηγέτες

3
3 τρόποι απάντησης στην κριτική – Υγιείς ηγέτες

Στη ζωή, υπάρχουν τρία πράγματα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε: θάνατος, φόροι και κριτική. Από τα προάστια του Τέξας μέχρι τις αστικές περιοχές της Νέας Υόρκης, τις ζούγκλες του Κονγκό έως τα βουνά του Νεπάλ, οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν πώς να απαντήσουν στην κριτική.

Η κριτική είναι «η έκφραση αποδοκιμασίας για κάποιον ή κάτι που βασίζεται σε αντιληπτά σφάλματα ή λάθη».

Το λαμβάνουμε, το περιφρονούμε, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και τις περισσότερες φορές μας χτυπάει εκεί που δεν το περιμένουμε. Η κριτική μπορεί να προέλθει από κάθε λογής ανθρώπους – τον σύζυγό μας, το αφεντικό, τον φίλο, τον εχθρό, το μέλος της εκκλησίας ή έναν εντελώς άγνωστο. Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο έρχεται η κριτική, μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε αυτήν.

Υπάρχει ελπίδα και στρατηγική. Είναι αυτό που ονομάζω το COT Response. Συνήθως μια «κούνια» θεωρείται ως ένα φορητό κρεβάτι που χρησιμοποιείται για να ξαπλώνετε. Ωστόσο, το COT σάς επιτρέπει να απαντάτε στην κριτική με υγιή τρόπο και να μην ξαπλώνετε με ήττα, αμφιβολίες ή αποθάρρυνση.

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να απαντήσετε στην κριτική:

Κόφτο: Ως Χριστιανός, ένα πράγμα που δεν μπορείτε ποτέ να ξεχάσετε είναι ότι βρίσκεστε στη μέση ενός πνευματικού πολέμου. Δεν παλεύετε «ενάντια σε σάρκα και αίμα, αλλά ενάντια στους άρχοντες, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στις κοσμικές δυνάμεις πάνω σε αυτό το παρόν σκοτάδι, ενάντια στις πνευματικές δυνάμεις του κακού στους ουράνιους τόπους» (Εφεσ. 6:12 ESV). Μπορεί τελικά να μην πολεμάτε ενάντια στη σάρκα και το αίμα, αλλά ο εχθρός σίγουρα χρησιμοποιεί τη σάρκα των ερυθρόαιμων ανθρώπων για να καταστρέψει, να σας αποθαρρύνει και να σας αποτρέψει από το να ακολουθήσετε το θέλημα του Θεού. Ναι, ο Θεός είναι ζωντανός, αλλά και ο διάβολος. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όπου κι αν κινείται ο Θεός, ο Σατανάς θα επιτίθεται. Είναι σε στιγμές σαν αυτές που πρέπει να διακρίνεις τις πονηριές του εχθρού μέσω της κριτικής και να το «τσακίσεις»! «Να είστε νηφάλιοι. να είσαι προσεκτικός. Ο αντίπαλός σου ο διάβολος τριγυρνά σαν λιοντάρι που βρυχάται, αναζητώντας κάποιον να καταβροχθίσει» (Α’ Πέτ. 5:8 ESV). Μην σας κατατρώει η κριτική.

Το έχεις: Ας το παραδεχτούμε. Μερικοί από τους πιο ανασφαλείς ανθρώπους στον κόσμο είναι χριστιανοί, ειδικά εμείς οι χριστιανοί ηγέτες. Έχουμε την τάση να φοράμε τα συναισθήματά μας στα μανίκια μας. Δεν απολαμβάνουμε να μας προκαλούν, να μας αμφισβητούν ή να μας επικρίνουν. Ωστόσο, πρέπει να απολαμβάνετε μια πολύ σημαντική αλήθεια κάθε μέρα – δεν είστε τέλειοι! Ας είμαστε ειλικρινείς; όλοι κάνουμε λάθη, πολλά από αυτά! Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σας όπου απλά δεν λειτουργείτε κατά το Πνεύμα, αλλά μάλλον περπατάτε στη σάρκα και κάνετε ένα χάος. Ο Κύριος λέει ότι πρέπει συνεχώς, «να εξετάζετε τους δρόμους σας» (Αγ. 1:7 ESV). Υπάρχουν στιγμές που επιβεβαιώνεις την ανάγκη να «το κατέχεις», γιατί είναι καιρός να εξετάσεις τους τρόπους σου και μετά να αλλάξεις τρόπους. Δεν μπορείτε αλαζονικά να υποθέσετε ότι κάθε λέξη κριτικής προέρχεται από κάποιον που χρησιμοποιείται από τον εχθρό. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές αυτές οι προκλητικές δηλώσεις προέρχονται από κάποιον που χρησιμοποιείται από τον Θεό επειδή έπρεπε να τις ακούσετε!

Δοκιμασε το: Υπάρχουν φορές που θα ξέρετε αμέσως ότι κάποιος ενεργεί κατά σάρκα και/ή χρησιμοποιείται από τον εχθρό για να σας μιλήσει με κακές προθέσεις. Θα υπάρξουν άλλες φορές που θα καταδικαστείτε από το Άγιο Πνεύμα γνωρίζοντας ότι κάνετε λάθος, με λάθος στάση, με λάθος κίνητρο, και ο Θεός σας έδειξε χάρη μιλώντας σας μέσω κάποιου άλλου. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν θα είναι τόσο εύκολο να γνωρίζετε πώς πρέπει να απαντήσετε στην κριτική. Θα πρέπει να το “τσακίσετε” ή “να το κατέχετε”; Εκείνες τις στιγμές που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, τι πρέπει να κάνεις; Σε αυτά τα σενάρια πρέπει να το «δοκιμάζετε».

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να δοκιμάσετε την κριτική όταν σας έρχεται:

  1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το μεταφέρετε στον Θεό με προσευχή. Ζητήστε Του να αποκαλύψει την αλήθεια σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, να φέρει παρηγοριά όταν χρειάζεστε προστασία από τον εχθρό και να σας καταδικάσει όταν οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία από εσάς.
  2. Δεύτερον, δοκιμάστε το με τη Γραφή. Ο Θεός δεν πρόκειται να μιλήσει μέσω κάποιου με τρόπο που είναι αντίθετος με τον Λόγο Του.
  3. Τρίτον, ζητήστε σοφή συμβουλή. Οι άνθρωποι που αγαπάτε και εμπιστεύεστε θα μπορούν να σας προστατεύσουν από επιβλαβείς λέξεις, αλλά θα μπορούν επίσης να σας πουν πότε κάνετε λάθος και πρέπει να αλλάξετε.

Ο Αριστοτέλης είπε κάποτε: «Η κριτική είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα λέγοντας τίποτα, κάνοντας τίποτα και όντας τίποτα». Να θυμάστε πάντα, εάν κάνετε οτιδήποτε ουσιαστικό και νόημα, η κριτική θα έρθει στο δρόμο σας. Δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά μπορεί να είναι επωφελές εάν ανταποκριθείτε σωστά.

Ενδιαφέρεστε να γράψετε για το HealthyLeaders.com; Μεταβείτε στη σελίδα Γράψτε για εμάς για να υποβάλετε ένα άρθρο!

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply