Τι γίνεται όμως με τους δολοφόνους του αδελφού μου; – Υγιείς ηγέτες

21
Τι γίνεται όμως με τους δολοφόνους του αδελφού μου;  – Υγιείς ηγέτες

Το να μην συγχωρείς κάποιον είναι σαν να πίνεις δηλητήριο μόνος σου και να περιμένεις να πεθάνει ο άλλος. Θα σας επιβραδύνει και θα εμποδίσει ό,τι κάνετε.

Ένα από τα μέλη της εκπαιδευτικής μας ομάδας από το Νότιο Σουδάν, ο Επίσκοπος Isaiah Dau, μοιράστηκε μαζί μου την προκλητική προσωπική του ιστορία σχετικά με τη συγχώρεση σε μια συνέντευξη πρόσφατα. Δείχνει πώς μια τόσο δύσκολη πράξη βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε γνήσιου μετασχηματισμού σε κοινότητες, οργανισμούς και κοινωνίες. Μας δίνει ένα αξιοσημείωτο και εμπνευσμένο παράδειγμα στην παρακάτω αφήγηση.

Ο Ησαΐας θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τους περισσότερους από εμάς. Πριν από μερικά χρόνια ο μικρότερος αδερφός του δολοφονήθηκε από μέλη της δικής του φυλής – άτομα που γνωρίζει καλά ο Isaiah. Η μόνη κατάλληλη πολιτιστική απάντηση ήταν η εκδίκηση.

Πραγματικά πάλεψα με αυτό. Ήταν ο μικρότερος αδερφός μου. Πώς θα μπορούσα να σταθώ στην άκρη; Ήμουν τόσο, τόσο θυμωμένος. Αλλά με μεγάλη δυσκολία αποφάσισα να αφήσω τον νόμο να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Επιλέγοντας να συγχωρούμε και να μην επιδιώκουμε εκδίκηση, η ειρήνη μπόρεσε να αναπτυχθεί μεταξύ των οικογενειών μας.

Ως Χριστιανός δεν έχω άλλη επιλογή από το να συγχωρήσω. Παίρνω δύναμη από την προσευχή του Κυρίου όπου ο Ιησούς μας διατάζει να συγχωρούμε τους άλλους όπως μας συγχωρεί ο Χριστός.

Ο Ησαΐας συνεχίζει:

Ως ηγέτης δεν έχω την πολυτέλεια να κρατάω κακία… ακόμα κι όταν είναι τόσο λάθος. Μερικές φορές ως ηγέτης είμαι απελπισμένος να τους δείξω ποιος είναι το αφεντικό. Ξέρω όμως ότι αν παραμείνω πικραμένος, θα με βλάψει περισσότερο από το άτομο με το οποίο είμαι θυμωμένος. Μπαίνει εμπόδιο στην ηγεσία μου. Όταν είμαι πικραμένος, δεν μπορώ να ανταποκριθώ εύλογα στα καθημερινά ζητήματα. Με αποκόπτει από τον Θεό και με αποκόβει από τους άλλους ανθρώπους. Μόνο με επιβραδύνει.

Η συγχώρεση είναι σκληρή δουλειά. Αντιμετωπίζετε μια πραγματικότητα πόνου και απώλειας που δεν μπορείτε να την προσποιηθείτε.

Ανακάλυψα ότι χρειάζεται χρόνος για να αφεθείς και να συγχωρήσεις. Επιστρέφει συνέχεια. Είναι ένας καθημερινός αγώνας. Πρέπει να συνεχίσω να συγχωρώ αυτούς τους ανθρώπους.

Ο Isaiah βρήκε ότι βοηθάει εάν:

  • Αναγνωρίστε την πραγματικότητα αυτού που έχει συμβεί. Μπορείς να είσαι θυμωμένος. Αλλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε σε αυτό. Πρέπει να το αντιμετωπίσεις για το καλό σου. Πρέπει να προχωρήσεις, όσο δύσκολο κι αν είναι.
  • Μην περιμένετε μια συγγνώμη. «Αν ζητήσουν συγχώρεση, συγχωρείς. Αν δεν ζητήσουν συγχώρεση, εσύ πάλι συγχωρείς».
  • Ενισχύστε την απόφασή σας να συγχωρήσετε με πράξεις – «Βρείτε ευκαιρίες να ενεργήσετε με ευγένεια. Καθώς υποστηρίζετε τις αποφάσεις σας με πράξεις, τα συναισθήματά σας θα αλλάζουν».
  • Κάντε το συνήθεια. Η συγχώρεση δεν αφορά μόνο τα μεγάλα πράγματα. Είναι επίσης τα εγκόσμια ζητήματα. Όπως λέει ο Ησαΐας για τη δική του εκκλησία: «Η συγχώρεση είναι καθημερινή υπόθεση με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Αν πεις την αλήθεια, κάποιοι άνθρωποι θα προσβληθούν».

Ως χριστιανός ηγέτης ο ίδιος, ο Ησαΐας συνειδητοποιεί ότι πρέπει επίσης να ζητήσει συγχώρεση. Δεν έχει πάντα δίκιο και πρέπει επίσης να ζητά οδυνηρές συγγνώμες.

Ο ίδιος αφηγείται:

Μια φορά είχαμε μια σοβαρή κρίση με έναν συνάδελφο αρχηγό της εκκλησίας. Το ξεκίνησε, αλλά ο τρόπος που αντέδρασα ήταν ακόμα πιο λάθος. Ήμουν τόσο θυμωμένος που ήθελα να τον χαστουκίσω. Παραλίγο να καταφύγω στη βία. Ευτυχώς πριν το κάνω, σκέφτηκα τις συνέπειες της πράξης μου – ένας ηγέτης της εκκλησίας που πάντα μιλούσε για συγχώρεση χτυπώντας έναν άλλο Χριστιανό. Όλη η κοινότητα θα έβλεπε. Αντίθετα, είπα στον άντρα «Συγγνώμη. Ο τρόπος που αντέδρασα ήταν λάθος». Το άφησα έτσι και δεν τον κατηγόρησα που το ξεκίνησε. Εκείνος με τη σειρά του ζήτησε συγγνώμη. Μια βαθύτερη φιλία γεννήθηκε.

Τέτοιες εμπειρίες αποτελούν τον Ησαΐα σε καλή θέση για τον τρέχοντα ρόλο του ως μεσολαβητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Νότιο Σουδάν. Πιστεύει ότι η συγχώρεση σε ένα τέτοιο πλαίσιο σύγκρουσης δεν είναι ένα προαιρετικό πρόσθετο, ή το κερασάκι στην τούρτα, αλλά είναι απολύτως θεμελιώδες. Ο ίδιος αναφέρει:

Σε όλη τη διαδικασία έγιναν πολύ, πολύ λάθος πράγματα στους ανθρώπους, στις κοινότητες, στο έθνος. Δεν θα δουν όλοι τη συγχώρεση όπως εμείς. Αλλά αν δεν το αντιμετωπίσουμε και δεν το συγχωρέσουμε δημόσια, μπορεί να υπάρξει γενοκτονία.

Η σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από την καθημερινή μας πραγματικότητα. Στα πλαίσια μας, οι συνέπειες της έλλειψης συγχώρεσης σπάνια θα είναι τόσο ακραίες. Ωστόσο, οι βασικές αρχές είναι πάντα οι ίδιες. Μόνο η συγχώρεση μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει οποιαδήποτε σύγκρουση είτε στο γραφείο είτε στο Σουδάν. Η γνήσια συγχώρεση δεν είναι εύκολη ή επιφανειακή. Συνήθως είναι απίστευτα επώδυνο και δαπανηρό.

Όπως και με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η συγχώρεση έχει να κάνει με το να σκέφτεστε πέρα ​​από το προσωπικό σας συμφέρον (ή το συμφέρον της φυλής). Όπως επισημαίνει ο Ησαΐας, «Πρόκειται να βάλεις πραγματικά τα συμφέροντα των άλλων πάνω από τα δικά σου».

Ακούγεται πολύ κοντά σε αυτό που εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε: «Αγαπάτε τους εχθρούς σας».

Ενδιαφέρεστε να γράψετε για το HealthyLeaders.com; Μεταβείτε στη σελίδα Γράψτε για εμάς για να υποβάλετε ένα άρθρο!

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply