Ηγεσία: COVID-19 και πέρα ​​| QAspire

11
Ηγεσία: COVID-19 και πέρα ​​|  QAspire

Η κρίση προκαλεί πραγματική ηγεσία, και όταν η κρίση είναι τέτοιας κλίμακας, γίνεται η στιγμή της αλήθειας του ηγέτη.

Σε παγκόσμια κλίμακα, βλέπουμε ηγέτες διαφορετικών χωρών να ανταποκρίνονται διαφορετικά στην πανδημία COVID-19. Χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, όπου η ηγεσία είναι προορατική και με ενσυναίσθηση, βλέπουμε περιορισμένο αντίκτυπο σε σύγκριση με χώρες όπου οι ηγέτες συνέχισαν τη λειτουργία άρνησης πριν ξεκινήσουν ενέργειες για τον έλεγχο της πανδημίας.

Για τους οργανωτικούς ηγέτες, το παλιό βιβλίο μπορεί να μην είναι πλέον σχετικό όταν οι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους μετά την σταδιακή άρση των lockdown. Ανοίγοντας ξανά μετά από μια τέτοια άνευ προηγουμένου παύση των δραστηριοτήτων σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά με φόβο για το άγνωστο και άγχος για το μέλλον. Η εξ αποστάσεως εργασία θα είναι κανόνας και πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ακόμη άνετα με τη θολή γραμμή μεταξύ εργασίας και ζωής. Οι ηγέτες μπορεί να δυσκολεύονται να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη σε εικονικά περιβάλλοντα. Πολλές σταδιοδρομίες μπορεί να διαταραχθούν, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από τη συνολική επιβράδυνση. Η επιβράδυνση των επιχειρήσεων θα σήμαινε επίσης ότι οι ηγέτες θα κληθούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα.

“Οι άνεμοι και τα κύματα είναι πάντα στο πλευρό των ικανότερων πλοηγών” – Edwards Gibbon

Ποια νοοτροπία πρέπει να υιοθετήσουν οι μάνατζερ και οι ηγέτες σε έναν κόσμο εργασίας μετά τον COVID19 για να είναι ικανοί πλοηγοί στο μέλλον; Ακολουθούν μερικές συστάσεις με βάση τις εμπειρίες και την κατανόησή μου:

Βάλτε το ανθρώπινο στοιχείο στο επίκεντρο της αποτελεσματικότητας στις επιχειρήσεις.

Η αβεβαιότητα ταρακουνάει τους ανθρώπους και όταν συμβαίνει, οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιον με τον οποίο μπορούν να σχετιστούν, κάποιον που τους εμπιστεύεται, κάποιον που ακούει και κατανοεί τις απόψεις τους. Η ηγεσία αφορούσε πάντα τους ανθρώπους, αλλά περισσότερο όταν πλοηγούμαστε μαζί σε μια κρίση όπως αυτή. Οι ικανοί πλοηγοί της κρίσης είναι ηγέτες που μπορούν να συμπάσχουν με τους ανθρώπους, να αναγνωρίσουν τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητές τους, να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στο σωστό δρόμο με τις προτεραιότητες και να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους (σωματική και ψυχολογική). Ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις ανθρώπων που μπορεί να είναι αναπόφευκτες κατά καιρούς, η εκτέλεσή τους με χάρη και ευπρέπεια είναι μια επιλογή που κάνει ο ηγέτης.

Βοηθήστε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες

Η αβεβαιότητα, εξ ορισμού, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς και μαζί της εξελίσσεται και η κατανόηση και η απάντησή μας. Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και τους φόβους που συνδέονται με αυτήν, χρειάζονται κάποια γνώση για το πώς να σκεφτούν τι πρέπει να γίνει. Οι ηγέτες κάνουν αυτό το χέρι μέσω τακτικών και ανοιχτών συνομιλιών που έχουν τις ρίζες τους στο πλαίσιο της εργασίας – και το χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Είναι εύκολο απλά να σπρώχνεις τους ανθρώπους στην αλλαγή, αλλά μάλλον δύσκολο να χτίσεις το πλαίσιο, να το μοιραστείς ανοιχτά και να τους κρατήσεις στο χέρι.

Νιώστε άνετα με την απομακρυσμένη εργασία

Η εξ αποστάσεως εργασία είναι εδώ για να μείνει, και αυτή η κρίση μας έδειξε ξεκάθαρα ότι είναι δυνατή. Ωστόσο, η εργασία και η συνεργασία με ανθρώπους ουσιαστικά είναι πολύ διαφορετική από την εργασία κάτω από μια στέγη πρόσωπο με πρόσωπο. Οι ηγέτες θα πρέπει να κατανοήσουν τις αποχρώσεις της απομακρυσμένης εργασίας, να δημιουργήσουν στιγμές σύνδεσης στο Διαδίκτυο, να δημιουργήσουν τελετουργίες για να μοιράζονται ελεύθερα οι άνθρωποι, εάν πρέπει να καταφέρουν να κρατήσουν την ομάδα ενωμένη, αφοσιωμένη και σε καλό δρόμο.

Να είστε ευέλικτοι και να ενδυναμώνετε τους άλλους

Όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν τον τόπο και τον χρόνο της εργασίας τους, οι ηγέτες δεν έχουν την πολυτέλεια να κρατούν άκαμπτα όλες τις χορδές. Οι ηγέτες θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι όταν εργάζονται με μια απομακρυσμένη ομάδα. Έτσι, αντί να προσπαθούν να ελέγχουν τις καλύτερες μεθόδους για να ολοκληρώσουν τη δουλειά, οι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους, στην ευθυγράμμισή τους με το σκοπό, στη συμμετοχή τους στην παροχή λύσεων και στα αποτελέσματα που προσφέρουν.

Ενισχύστε την επικοινωνία

Σε καιρούς σαν αυτούς που εξελίσσονται γρήγορα, οι ηγέτες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από προσεκτικά διατυπωμένα εταιρικά email. Θα πρέπει να μιλάνε στους ανθρώπους ανοιχτά, ειλικρινά, θαρραλέα και με διαφάνεια. Η αξιόπιστη και συνεπής επικοινωνία που βάζει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση βρίσκεται στο επίκεντρο της δημιουργίας ευθυγράμμισης σε μια ομάδα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι ριζικά διαφανείς σχετικά με το εταιρικό πλαίσιο, να είναι σκόπιμοι στη σύνδεση με άλλους, θαρραλέοι στην επικοινωνία σκληρών σχολίων και ειλικρινείς όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Θα χρειαστεί να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τους ανθρώπους τους μέσω συναντήσεων ομάδας, ανεπίσημων προσωπικών συναντήσεων και επικοινωνιών σε επίπεδο οργανισμού.

Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα

Οι ηγέτες δεν μπορούν να περιμένουν ηρεμία από τους συναδέλφους τους όταν εκδηλώνουν το δικό τους άγχος. Επομένως, το να οδηγείς σε μια κρίση ξεκινά από την αναγνώριση του εαυτού, την αυτογνωσία και τον σωστό συναισθηματικό έλεγχο όταν αντιμετωπίζεις αβεβαιότητες.

Χτίστε και καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη

Όταν η επιχειρηματική κατάσταση είναι δύσκολη και οι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως, η εμπιστοσύνη διαβρώνεται γρήγορα. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με απομακρυσμένες ομάδες σε περιόδους κρίσης είναι η #1 πρόκληση ηγεσίας. Οι ηγέτες κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων τους όταν επιδεικνύουν ζεστασιά, νοιάζονται για τους ανθρώπους, επικοινωνούν καθαρά, δίνουν σωστά παραδείγματα, επιδεικνύουν ακεραιότητα, επιτρέπουν την απόδοση της ομάδας τους και βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο/ανάπτυξη ενώ αντιμετωπίζουν το άγνωστο.

Απλοποιήστε τα πάντα

Είναι υπέροχες στιγμές για να εστιάσετε στα βασικά. Γιατί να αποκλείσετε το ημερολόγιο κάποιου για μια ώρα, όταν το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει μέσω ενός γρήγορου check-in με ένα μέλος της ομάδας; Μπορεί να έχετε διαδικασίες, τελετουργίες, επικοινωνίες και οργανωτικές δομές που είναι περιττές. Ο χρόνος που μπορεί να χάσουν οι άνθρωποι ενώ προσαρμόζονται στις νέες πραγματικότητες μπορεί να αντισταθμιστεί από το χρόνο που κερδίζουν από την εξάλειψη των περιττών. Η απλότητα γεννά την εστίαση.

Ο πραγματικός αντίκτυπος του COVID-19 στις επιχειρήσεις θα είναι ορατός μόνο στο επόμενο μέρος του 2020 και στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά μέχρι τότε, χρειαζόμαστε ηγέτες που να είναι ήρεμοι, θαρραλέοι και συγκεντρωμένοι. Κρίσεις σαν αυτές έχουν τη δύναμη να ενώνουν τους ανθρώπους σε έναν κοινό σκοπό και η σωστή ηγετική νοοτροπία κάνει τη διαφορά.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των βασικών σημείων από αυτό το άρθρο.

ΔΩΡΟ

Έγραψα ένα άρθρο για το περιοδικό People Matters τον Δεκέμβριο του 2015 με τίτλο «12 κρίσιμες ικανότητες για την ηγεσία στο μέλλον» (μαζί με ένα σκίτσο) και διαπιστώνω ότι πολλές από αυτές τις ιδέες είναι επίσης πολύ σχετικές με το είδος ηγεσίας που απαιτείται σε μια ανάρτηση -Σενάριο COVID19. Διαβάστε το!

Πάνω σε Σένα!

Τι, σύμφωνα με εσάς, πρέπει να αλλάξει και να εξελιχθεί στη νοοτροπία ηγεσίας σε όλους τους οργανισμούς καθώς αντιμετωπίζουμε νέες πραγματικότητες εργασίας μετά την πανδημία;

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply